Sprawdzony przepis tradycyjna sałatka wielowarzywna

Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na tradycyjną sałatkę wielowarzywną.
Zwłaszcza na święta u mnie w domu jest ona daniem obowiązkowym:) Wspólne krojenie sałatki kojarzy mi się z bardzo miłą tradycją, dużo przy tym śmiechu, wygłupów. A na koniec robienie sosu majonezowego. Tata najlepiej go zawsze dosmacza, a potem wszyscy próbujemy gotową już sałatkę :)
Na co dzień też bardzo chętnie czasami ją robimy i wszyscy ze smakiem ją wcinają. Stanowi idealny dodatek do wędlin. Pyszności :) Ja radzę tę sałatkę jeść jednak z umiarem, bo sos majonezowy nie należy do dietetycznych.
Przepis na sałatkę jest bardzo elastyczny, czasami można dać jednego składnika więcej, czasami mniej. To już zależy od Was a czasami też od składników, które mamy po prostu w domu pod ręką. A zatem ja podaję przykładowe składniki na dużą porcję sałatki (duża miska jak na zdjęciach).
TRADYCYJNA SAŁATKA WIELOWARZYWNA
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków, gotujemy je w mundurkach, ale tak żeby nie rozgotować, potem jak przestygną obieramy,
- 1 kg marchewki, gotujemy w mundurkach, po ostygnięciu obieramy,
- 6 dużych jabłek, skórkę obrać, wyciąć gniazda nasienne,
- 2-3 duże cebule, obrać,
- standardowy słoik ogórków kiszonych,
- 10-12 jajek, ugotować, ostudzić, obrać ze skórki,
- 2 puszki groszku konserwowego, odcedzić i dopiero wtedy dodawać do sałatki,
- 2 puszki fasoli czerwonej konserwowej, odcedzić, wypłukać zimną wodą na durszlaku,
- 2 puszki kukurydzy, odcedzić, opłukać zimną wodą na durszlaku,
- 2 słoiczki majonezu (warto kupić chociaż jeden słoiczek takiego lepszego, żeby smak był dobry),
- śmietana,
- musztarda (staramy się kupować do sałatki dwa rodzaje musztardy: sarepska i kremska, generalnie chodzi o to, by jedna była taka ostrzejsza, druga łagodniejsza),
- cukier,
- kwasek cytrynowy lub cytryna,
- sól, pieprz.
Wykonanie:
Ziemniaki oraz marchewkę i jajka opłucz i ugotuj w mundurkach, ale uważaj aby nie przegotować, bo składniki będą się rozłazić w sałatce. Gdy ostygną, obierz wszystkie składniki i pokrój w małą kosteczkę.
Otwórz słoik ogórków kiszonych, pokrój je na małą kosteczkę.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój je na małą kosteczkę.
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie, aby nie piekła w oczy. Pokrój na małą kosteczkę.
Otwórz puszki z groszkiem i kukurydzą, wysyp zawartość na durszlak lub sitko. Odcedź, możesz opłukać zimną wodą. Dodaj do sałatki.
Otwórz puszki z fasolą czerwoną, zawartość wysyp na durszlak lub sitko. UWAGA! opłucz zimną wodą, żeby pozbyć się mętnego osadu. Dodaj do sałatki.
Można dodać też białą fasolę z puszki. Czasami dokroić ananasa. Co kto lubi :)
Gdy masz już pokrojone wszystkie składniki, zabierajmy się za robienie sosu majonezowego.
Dodaj do miski słoiczek majonezu (średni), 4 łyżki musztardy, 2 łyżki śmietany, trochę soli, pieprzu, cukru i sok z cytryny. Wymieszaj. Sos ma być taki kwaskowaty w smaku, ale zróbcie wg swojego podniebienia. Jak jest za kwaśny – dodaj cukru, jak za mało ostry – dodaj musztardy, jak za ostry – dodaj śmietany. Wymieszaj sos z sałatką.
Robiąc dużą ilość sałatki, nigdy nie mieszam od razu całości z sosem, bo szybko by się zepsuła. Część sałatki nadbieram z miski, a resztę mieszkam z odrobiną oleju i odstawiam w chłodne miejsce (do piwnicy najczęściej).
Smacznego :)
Jeżeli spodobał Ci się mój artykuł, to będzie mi bardzo miło jeśli go udostępnisz, skomentujesz, albo klikniesz lubię to na Facebooku. Zajmie Ci to chwilę, ale dla mnie będzie niezwykle motywującym znakiem, że moja praca została doceniona :)
3 thoughts on “Sprawdzony przepis tradycyjna sałatka wielowarzywna”