Ogórki konserwowe – sprawdzony przepis
Dziś mam dla Was sprawdzony przepis na ogórki konserwowe.
Świeżo zerwane z ogrodu małe ogórki należy umyć i poupychać w słoikach wraz z dodatkami:
- ziele angielskie – 3 ziarenka na słoik,
- kilka ziarenek pieprzu,
- gorczyca – mała łyżeczka na słoik,
- kwiat kopru – gałązka na słoik,
- liść chrzanu,
- ząbek czosnku na słoik,
- marchewka młoda wcześniej podgotowana i pocięta w plasterki.
Zalewa:
Na litr wody trzeba dodać 1 szklankę octu 10%, 6 dużych łyżek stołowych cukru, 3 płaskie łyżki stołowe soli. Zagotować.
Zalać ogórki gorącą zalewą, zakręcić słoiki. Pasteryzować jeszcze 10 minut od chwili zagotowania wody w garnku. Odwrócić do góry dnem, odczekać aż wystygną, gotowe. Odstawić do spiżarni.
Jeżeli spodobał Ci się mój artykuł, to będzie mi bardzo miło jeśli go udostępnisz, skomentujesz, albo klikniesz lubię to na Facebooku. Zajmie Ci to chwilę, ale dla mnie będzie niezwykle motywującym znakiem, że moja praca została doceniona :)