Jak zrobić calzone (pieróg) – przepis
Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na bardzo ciekawe, sycące danie obiadowe, zwane potocznie pieróg albo calzone. Ogólnie mówiąc jest to taki zawijaniec z ciasta drożdżowego w kształcie dużego pieroga, z farszem np. mięsnym. Przygotowanie nie jest trudne, ale wymaga czasu, aby przygotować ciasto drożdżowe.
CALZONE (PIERÓG) – składniki na 3 średnie porcje
Składniki, które musisz przygotować:
- 450 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży (w kostce jest przeważnie 100 gram, więc trzeba wziąć nieco mniej niż pół takiej kostki)
- 1 szklanka ciepłego mleka (można podgrzać w mikrofalówce minutę)
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- 1-2 duże jaja
Składniki na farsz mogą być różne, ja przygotowuję farsz z następujących produktów:
- 1 duża pierś z kurczaka
- koncentrat pomidorowy
- puszka ananasów w plastrach
- pół papryki, koniecznie słodkiej
- trochę oliwek
- około 10 dużych pieczarek
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- żółty ser (zetrzeć na tarce o małych oczkach) – ilość jak kto lubi, ja daję dużo sera
Sposób przygotowania
Najpierw musimy przygotować ciasto. Potrzebna nam będzie miska średniej wielkości. Kruszymy drożdże i wrzucamy do misy. Dodajemy szklankę ciepłego mleka (można uprzednio podgrzać je w mikrofalówce), cukier i kilka łyżek mąki, a następnie mieszamy to. Tak powstanie nam rozczyn.
Nakrywamy miseczkę ściereczką i odstawiamy ją w ciepłe miejsce, np. pod kaloryfer czy na piec.
Po około 20 minutach albo gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy do niego 1 lub 2 jajka, sól, oliwę i resztę mąki.
Ciasto należy zamięsić na gładką masę. Następnie przykrywamy naszą miseczkę i odstawiamy na godzinę do półtorej w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło (na przykład blisko kaloryfera).
W tym czasie zajmiemy się przygotowaniem farszu. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plasterki.
Następnie podsmażamy je na patelni dodając nieco masła. Doprawiamy mięso solą i pieprzem.
Następnie kroimy cebulkę na drobną kosteczkę a pieczarki na plasterki i wszystko wrzucamy na patelnię. Zasmażamy wraz z cebulką na złoty kolor. Można dodać rozgnieciony ząbek czosnku jak ktoś lubi.
Paprykę kroimy w kostkę. Kawałek żółtego sera ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę, podsypując trochę mąki. Dzielimy na 4 części i formujemy placuszki elipsy. Na jedną połowę placka nakładamy składniki farszu smarując ją uprzednio koncentratem pomidorowym.
Zostawiamy około 1 cm pustego brzegu aby zakleić pierożka. Brzeg ciasta można posmarować wodą, aby łatwiej się skleił. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi pierożka.
Wierzch można posypać sezamem, albo makiem lub posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy pierogi na blaszce wysmarowanej tłuszczem przez około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Podawać na gorąco :)
SMACZNEGO!
Jeżeli spodobał Ci się mój artykuł, to będzie mi bardzo miło jeśli go udostępnisz, skomentujesz, albo klikniesz lubię to na Facebooku. Zajmie Ci to chwilę, ale dla mnie będzie niezwykle motywującym znakiem, że moja praca została doceniona :)
One thought on “Jak zrobić calzone (pieróg) – przepis”