Przepis na pyzy z mięsem
Dziś pokażę Wam, jak zrobić pyszne pyzy z mięsem. Każdy ma swój przepis na te popularne kluski. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem mojej mamy, bo nikt nie robi takich pysznych pyzów, jak ona :)
Składniki na ciasto:
- około 2 – 2,30 kilograma ziemniaków,
- mąka ziemniaczana, około 60 dkg,
- 1 lub 2 jajka,
- sól do smaku,
Składniki na farsz:
- podstawą farszu może być „podgarlanka” czyli wątrobiana, którą zakupimy w sklepie mięsnym – około 40 dkg, należy ją przemielić przez maszynkę,
- lub możemy zrobić pyzy z chudego mięska indyczego bądź z kurczaka, gotowanego i przemielonego przez maszynkę,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy (dodając trochę soli) do miękkości i odstawiamy do schłodzenia. Schłodzone ziemniaki mielimy przez maszynkę elektryczną. Następnie dodajemy do nich mąkę ziemniaczaną. Proporcję ustalamy tak aby mąka ziemniaczana stanowiła 1/4 zawartości miski ze zmielonymi ziemniakami. Do tego dodajemy 2 jajka, trochę soli (szczyptę) i wyrabiamy ręką ciasto na litą masę. Ciasto dzielimy na kawałki, które będziemy nadziewać uprzednio przygotowanym farszem.
Zaklejamy pyzę, tak aby farsz pozostał schowany w środku, a następnie formujemy z niej kulkę. Odkładamy na bok.
No i powstają takie okrągłe kulki, w środku nadziewane farszem. Pyzy wrzucamy na wrzącą wodę, aby się ugotowały. Gdy zaczną wypływać, wyłapujemy je do miski i okraszamy masłem aby się nie sklejały. Ot i cała filozofia.
My lubimy jeść pyzy zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wtedy podsmażamy je na rumiano na patelni – pychota. To jednak stosunkowo kaloryczny posiłek, dlatego można zajadać się nim raczej okazyjnie :)
Smacznego!
Jeżeli spodobał Ci się mój artykuł, to będzie mi bardzo miło jeśli go udostępnisz, skomentujesz, albo klikniesz lubię to na Facebooku. Zajmie Ci to chwilę, ale dla mnie będzie niezwykle motywującym znakiem, że moja praca została doceniona :)
2 thoughts on “Przepis na pyzy z mięsem”