Jak zrobić spaghetti bolognese?

Dziś opiszę Wam, jak krok po kroku zrobić spaghetti bolognese. To taka wersja dla leniwych, bo przyrządza się to danie błyskawicznie. Może nazwa zbyt szumna, bo to takie spaghetti na skróty, po mojemu.
Zapewne każdy z Was miał kiedyś dylemat, co przygotować na obiad, albo jakie danie zrobić na szybko gdy wpadają nieoczekiwani goście. I to jest idealne rozwiązanie na takie sytuacje. Spaghetti według tego przepisu przygotowuje się szybko, a wychodzi wybornie. Jeżeli lubicie takie potrawy, zapraszam Was do mojej kuchni.
Z artykułu dowiesz się m.in.:
– jakie składniki będą potrzebne do przygotowania spaghetti,
– jak krok po kroku przyrządzić tę potrawę,
– jakie przyprawy wykorzystać w dosmaczeniu dania,
Potrzebne składniki:
– 0,5 kg mięsa mielonego, obojętnie jakie macie, ja często wykorzystuje mięso wieprzowe, dziś robię z drobiowego. Ilość sobie dostosujcie do potrzeb i ilości lakomczuchòw w domu,
– olej roślinny lub oliwa z oliwek,
– makaron długie nitki dedykowane do spaghetti, ja lubię akurat Lubelle, ale możecie kupić dowolny,
-puszka fasolki czerwonej, obojętnie jakiej firmy, ja kupiłam dziś akurat taką jak na zdjęciach z tutorialu,
– gotowy sos do spaghetti typu bolognese, najbardziej mi smakuje ten z Pudliszek, polecam,
– przyprawy: oregano, bazylia, pieprz, sól itp, można dodawać też czosnek czy lubczyk, jeżeli ktoś lubi, możecie też posypać gotową potrawę serem żółtym i dodać oliwki, ja zostanę przy tradycyjnym sosie, bez takich dodatków.
Sposób przyrządzenia:
Przygotuj patelnię i wlej na nią 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Mięso mielone przełóż na patelnię i podsmaż, ciągle mieszając. Najwygodniej używać do takiego podsmażania patelni teflonowej bo naprawdę trzeba się postarać żeby na takiej coś niefortunnie przypalić :)
Gdy mięso się lekko przyrumieni, trzeba przełożyć je do garnka i dolać trochę wody (pół szklanki około). Ja dodaje trochę wody albo bulionu. Mieszając, jeszcze chwilę je podgotowujemy.
Podczas gdy mięso „dochodzi”, przygotujemy zestaw przypraw. Ja kupiłam akurat przyprawy do spaghetti Fix Knorra, ale inne smakują równie dobrze. Na 0,5 kg mięsa mielonego ja oddzielam sobie pół torebki takiej przyprawy. Wsypuje to do miseczki albo kubeczka i rozpuszczam w wodzie, około pół szklanki. Mieszam dokładnie aby uzyskać gładką masę.
Gdy mięso jest podsmażone i podduszone, dolej do niego rozpuszczoną przeprawę Fix i pomieszaj znowu, cały czas trzymając garnek na małym ogniu.
Otwórz słoiczek z sosem bolognese i dodaj go do mięsa, całość mieszaj.
Teraz przygotujemy fasolkę. Otwórzcie więc puszkę i wysypcie jej zawartość na durszlak. Fasolkę trzeba opłukać starannie zimną wodą, aby pozbyć się osadów.
Następnie dosypcie fasolkę do mięsa z sosem, po czym podduszajcie na małym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając.
To tyle, jeżeli chodzi o sos. A teraz przygotujemy makaron.
Wstawcie garnek z wodą na palnik i dolejcie do niego trochę oleju lub oliwy. Osolcie lekko wodę. Na wrzącą wodę wrzućcie makaron. Powoli będzie on miękł, aż cały zanurzy sie w wodzie.
Ja gotuje go potem kilkanaście minut i sprawdzam co jakiś czas czy już jest mięciutki. Spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Jak makaron się dogotuje, przelewam zawartość garnka do durszlaka, odcedzam a potem makaron przekładam do miseczki. Dodaję do niego łyżeczkę masła, aby się nie sklejał i mieszam.
Cóż jak sami widzicie przepis jest bardzo łatwy i każdy sobie poradzi bez trudu.
Do sosu możesz dodać ząbek posiekanego czosnku lub listki lubczyku czy mięty. Dosmacz go po prostu według swojego smaku.
To danie to wersja dla leniwych, bo wystarczy wymieszać składniki prawie gotowe. W prawdziwym spaghetti sos bolognese robimy sami ze świeżych pomidorkòw itp. No ale to spaghetti „dla leniwych” również wybornie smakuje, spróbujcie sami je przyrządzić;)
Jak samodzielnie zrobić sos bolognase?
To sos na bazie mięsa pochodzący z włoskiego miasteczka Bolonia.
Przygotowując sos od podstaw, należy pamiętać, że sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie: minimum przez dwie godziny.
Weź świeżą cebulę, posiekaj ją w drobne kosteczki,dodaj do niej rozdrobnione warzywa: marchewkę, selera, pietruszkę. Pokrój boczek w kosteczkę, podsmaż i dodaj do całości.
Tak przygotowane składniki wsyp do garnuszka i rozgotuj w bulionie, z winem, solą, pieprzem, pomidorami i mięsem mielonym. Pamiętaj, żeby gotować na małym ogniu przez długi czas, mieszając co jakiś czas.
Smacznego !
2 thoughts on “Jak zrobić spaghetti bolognese?”